Bartolomeo, wg Audatexu okolo 1000pln,ale znajdziesz pewnie warsztaty w okolicach Wawy,ktore zrobia to za 300-400pln.
Inspekcja Transportu drogowego nie dołącza Fotografii
Zwiń
X
-
Inspekcja Transportu drogowego nie dołącza Fotografii
Motor nr36/2011 05-09-2011
Artykuł Co musisz wiedzieć o Fotoradarach
Wezwanie od ITD. Bez fotografii
Wykonanie przez strażników miejskich zdjęcia były wysłane wraz z wezwaniem .Jednak ITD.,która przejęła fotografy od policji, NIE WYSYŁA ZDJĘĆ. Inspektorzy twierdzą, że niema takiego obowiązku. Nawet przypadku prośby o okazanie Fotografii, nie można jej zobaczyć . Kierowca może zapoznać się z Fotografią ze swoim udziałem dopiero , kiedy sprawa trafi do sądu np. w związku z nie przyjęciem mandatu
ITD. Do wezwań w sprawie przekroczenia prędkości nie dołącza zdjęć z fotoradaru
Czy faktycznie tak jest , że może ktoś mnie ukarać bez podania czarno na białym przyczyny w postaci fotografii
-
-
Re: Inspekcja Transportu drogowego nie dołącza Fotografii
Zamieszczone przez katowice.27Motor nr36/2011 05-09-2011
Artykuł Co musisz wiedzieć o Fotoradarach
Wezwanie od ITD. Bez fotografii
Wykonanie przez strażników miejskich zdjęcia były wysłane wraz z wezwaniem .Jednak ITD.,która przejęła fotografy od policji, NIE WYSYŁA ZDJĘĆ. Inspektorzy twierdzą, że niema takiego obowiązku. Nawet przypadku prośby o okazanie Fotografii, nie można jej zobaczyć . Kierowca może zapoznać się z Fotografią ze swoim udziałem dopiero , kiedy sprawa trafi do sądu np. w związku z nie przyjęciem mandatu
ITD. Do wezwań w sprawie przekroczenia prędkości nie dołącza zdjęć z fotoradaru
Czy faktycznie tak jest , że może ktoś mnie ukarać bez podania czarno na białym przyczyny w postaci fotografii
Komentarz
-
-
Re: Inspekcja Transportu drogowego nie dołącza Fotografii
Zamieszczone przez katowice.27Wezwanie od ITD. Bez fotografii
Wykonanie przez strażników miejskich zdjęcia były wysłane wraz z wezwaniem .Jednak ITD.,która przejęła fotografy od policji, NIE WYSYŁA ZDJĘĆ.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Jest jeszcze coś. Ostatnio czytałem artykuł jak podważyć zdjęcie z fotoradaru. Warunkiem uznania pomiaru, musi być dokładnie jeden pojazd w polu widzenia (na zdjęciu). Jak obok widać chociaż kawałek innego samochodu, można pomiar podważyć (nie ma pewności kto miał zrobione zdjęcie). Wynaleziono więc taki myk:
wysyła się zdjęcie z widocznym jednym!!! pojazdem, ale ... nie jest to zrobione przez fotoradar zdjęcie!. Jest to wykadrowany kawałek tylko z jednym pojazdem. Żeby to sprawdzić, trzeba obejrzeć ori zdjęcie.
Może właśnie dlatego nie wysyłają!!!!!pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Juz widze idealne pole dla przekreciarzy. Wysylaja listy z pieczatkami ITD i wezwaniem do zaplaty. Zdjecia nie musza pokazac, wystarczy numer konta :lol:VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Prowadzę firmę jako osoba fizyczna. Mam w firmie ponad 20 aut gdzie w dowodzie jestem wpisany jako właściciel.
Przychodzi mandat bez zdjęcia i jest problem...
Ewidencja czasu pracy ewidencją, ale to dotyczy ciężarówek. Jest 6 dostawczaków na zasadzie wsiadasz i jedziesz. Dokumenty są w schowkach a kluczyki w stacyjkach.
Chyba trzeba będzie oprócz karty drogowej prowadzić dziennik użytkowania pojazdu.
Polecam obejrzenie kilku filmów jak jegomość walczy z SM i fotoradarami.
4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macluketo jest jakiś kolejny bubel prawny, który pozwala bez pokazania czarno na białym dowodu wykroczenia wyciągać (wyłudzać?) mandaty.
W innych - cywilizowanych - krajach to chyba niemożliwe.
Z drugiej strony - bez obłudy, koledzy - większość kierowców w Polsce łamie przepisy
Ja tylko załuję, ze stworzono organ który ma być "poborcą" za wykroczenia natomiast nie jest stroną np. w zasadności ustawiania znaków czy analizie rozwiazań ruchu w nowobudowanych drogach czy przebudowywanych juz istniejących czy ocenie właściwego stanu odśniezenia/organizacji skrzyżowań itd, łatwo jest uderzyć w osobę fizyczną użytkownika drogi a czemu nie w gminy/miasta za braki jakich są sprawcami.??? Juz kilkukrotnie spotkałem sie z małologiczymi rozwiązaniami, które są wg mnie zródłem kolizji, stłuczek. ktoś powie abym napisał do lokoalnej komisji bezpieczeństwa ruchu drogowego, ale uwazam ze lepiej za te pieniadze wyslać LOTTO....
W świecie zwierząt jest grupa która żeruje na innych i nie jest to symbioza a inne zjawisko i KAŻDY z tych żerujacych wie ze nie mozna zagryźć na smierć żywiciela bo o drugiego takiego moze być trudno, grozi smierć. Nasi tego nie wiedzą.OI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
hmm w austrii i niemczech nigdy nie dostalem fotografii, a mandatow juz kilka bylo... zawsze jest data, miejsce, predkosc i gotowy druczek do przelewuZostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Moim zdaniem zdjęcie jest podstawą do identyfikacji kierowcy auta (pomijam tu kwestie takie jak poprawność wykonania zdjęcia czyli brak innych aut na fotografii). Bez zdjęcia nie jestem w stanie stwierdzić kto autem kierował. Zatem bez zdjęcia mogę stwierdzić, że to nie ja prowadziłem i nie jestem w stanie wskazać kierowcy, a cały inspektorat nie ma raczej podstawy prawnej do ukarania mnie mandatem za niewskazanie sprawcy. Zatem jakbym dostał wezwanie do zapłaty bez zdjęcia to najpierw wysłałbym pismo, że nie wiem kto prowadził pojazd i chcę zobaczyć zdjęcie, a gdy "zieloni" odmówią pokazania fotki i nałożyliby mandat za niewskazanie sprawcy zarządałbym na piśmie uzasadnienia decyzji wraz z podstawą prawną i dalej udałbym się do sądu z powyższym kompletem korespondencji...Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
Komentarz
-
-
Jak dla mnie - to niech nie wysyłają fotki. Ale od razu niech też zlikwidują punkty karne. Mam może pamiętać kto te 5 miesięcy temu (teraz mają przecież 6 miesięcy na dostarczenie wezwania - chyba że jestem źle zorientowany) prowadził moje auto? Ja, żona, 3 szwagrów, szwagierka, siostra i moi rodzice - trzeba to dostają dokumenty i kluczyki, czasem nawet nie wiem - bo żona też im udostępnia.
I mam teraz pisać jakieś wnioski aby w sądzie zobaczyć zdjęcie kto prowadził i kto z rodziny mi jest dłużny za swój błąd? A może obligatoryjnie właściciel auta ma dostać punkty? Jak tak to przepisuję na teściową co nie ma prawka - jej i 1k punktów na koncie nic nie zrobi.
Komentarz
-
-
a ciekawe co w przypadku źle zidentyfikowanych pojazdów? Sam miałem taki przypadek - wezwanie na komendę policji, zdjęcie z fotoradaru, a tam jakiś biały dostawczak na zdjęciu! Rejestracja różniła się jedną literą, marka samochodu się zgadzała (ja jechałem Golfem, a na zdjęciu był Transporter). Gdyby nie zdjęcie dostałbym mandat i punkty, a tak złożyłem oświadczenie, że na fotografii jest inne auto i bye-bye....
Komentarz
-
-
Chciałbym zapytać o sytuację typu.:
pożyczam auto koledze którego od dawna znam. nigdy nie potrzebowałem weryfikować jego dokumentów (jeśli nawet to nie wiem czy są prawdziwe)... wiem że nazywa się.: "Adam Kow...lski" i wiem, że mieszka na ulicy ..xxx.. wiem bo byłem wielokrotnie u niego w domu.
aktualnie nie ma go w kraju bo pracuje za granicą... te dane podaje ITD.
Co się stanie jeśli Pan Adam nie przyzna się lub okaże się, że na ulicy ..xxx.. to on tylko wynajmował mieszkanie, i teraz nie ma z nim kontaktu!
- Wskazałem kierowcę ITD, Policji lub Straży Miejskiej. Działałem w dobrej wierze udostępniając pojazd i posiadałem (jak mi się wydawało) wszystkie niezbędne dane...
Teoretycznie sprawa dalej nie powinna mnie dotyczyć a jak będzie w rzeczywistości? Czekam na info.
Komentarz
-
-
Policjant/ka przesłucha Cię, pouczy o obowiązku zeznania prawdy, a gdy okaże się, że AdamK nie istnieje albo nie zrobił tego, co zeznałes policji, to zarzut i brudne papiery- niewarte wysokości mandatu.
(To czarny scenariusz), ale mają wiele narzędzi do weryfikowania takich spraw. Sposób taki banalny, że sam bym tak zrobił w sierpniu :wink:
Komentarz
-
-
AXE79 jak podasz dane autentycznej osoby mogę Cie .......................... . Gorzej jak faktycznie przyjedzie. Niedługo pewnie u nas będzie też tak jak w niemcowni. Mandaty "wiszą" do czasu jak cię chapsną to zapłacisz za wszystkie. Wracając do głównego wątku to po takim p-rzedstawieniu faktów-danych nic Ci nie zrobią. Gorzej jak to Ty będziesz na foto. Jak nie lub nie widać kierującego to spoko.
Komentarz
-
-
dwa podobne tematy mamy http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=52781
:arrow: Prawo wglądu do akt sprawy o wykroczenie (w tym również do obrazu zarejestrowanego wykroczenia) obwiniony nabywa dopiero w sądzie - z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy (art. 67 § 2 oraz art. 38 ust. 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 Kodeksu postępowania karnego).
Wprawdzie w dotychczasowej praktyce stosowania fotoradarów przez Straże Miejskie zdjęcie było przez Straże wysyłane, to jednak podkreślić trzeba, że organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Inspekcja Transportu Drogowego) nie ma obowiązku udostępniania fotografii do wglądu uczestników postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. Organ prowadzący czynności wyjaśniające w sprawie o wykroczenie gromadzi materiał dowodowy co do zasady bez zgody, a często i wiedzy uczestników postępowania. Zgromadzone dowody (np. fotografia z urządzenia rejestrującego) służą następnie do weryfikacji innych dowodów (np. oświadczeń lub zeznań świadków). W sytuacji gdy uczestnik postępowania zna zebrane dowody, ma możliwość przedstawienia wersji zdarzenia dla siebie korzystnej i nie zawsze prawdziwej. Z tego względu przyjąć trzeba, że wysyłanie fotografii do właściciela pojazdu byłoby to co do zasady niekorzystne z punktu widzenia interesów wymiaru sprawiedliwości, który dąży do ustalenia prawdy materialnej.
Art. 156 § 5 Kodeksu postępowania karnego stanowi, że jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, w toku postępowania przygotowawczego stronom, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta, umożliwia sporządzanie odpisów i kserokopii oraz wydaje odpłatnie uwierzytelnione odpisy lub kserokopie tylko za zgodą prowadzącego postępowanie przygotowawcze. Za zgodą prokuratora akta w toku postępowania przygotowawczego mogą być w wyjątkowych wypadkach udostępnione innym osobom.
Jednak zważyć należy, że art. 38 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia stanowi, iż do czynności procesowych prowadzonych w postępowaniu w sprawach o wykroczenia w zakresie dostępu do akt sprawy stosuje się odpowiednio także przepisy art. 156 § 1-4 Kodeksu postępowania karnego. Nie stosuje się zatem art. 156 § 5 Kodeksu postępowania karnego.
Pomiar wideorejestratorem
Wbrew obiegowym opiniom, radiowóz z wideorejestratorem nie wysyła żadnych fal - mierzy prędkość innych aut z własnego prędkościomierza. Z tego powodu policjanci muszą najpierw dogonić kierowcę, a następnie na początku i końcu pomiaru utrzymywać ten sam dystans do namierzanego pojazdu. Jeśli będą zbliżać się do ściganego auta, pomiar nie będzie prawidłowy, ponieważ zawyżą jego prędkość (takie nagranie może być powodem do odwołania się od mandatu). Wideorejestrator to nie wideoradar. Rejestrowana jest prędkość radiowozu.
Takie zdjęcia powinny trafiać do kosza
Profesor Ewa Gruza, kryminalistyk z Uniwersytetu Warszawskiego wyjaśnia w rozmowie z gazetą, że dowodem wykroczenia może być tylko zdjęcie oryginalne i niemodyfikowane. Za takie nie można uznać już fotografii, w której uzupełniono np. brakujące cyfry bądź litery. Podobnie sprawa wygląda ze zdjęciami, na których część znaków na tablicy rejestracyjnej została częściowo czymś zasłonięta. Zdaniem Marka Seweryńskiego z firmy Meron, która udostępnia fotoradary gminom, taka fotografia od razu powinna trafić do policyjnego kosza.
Można odczytać mimo błysku flesza
Technologia zastosowana w urządzeniach kontrolno-pomiarowych w większości przypadków pozwala jednak na odczytanie numerów rejestracyjnych nawet wtedy, kiedy zamiast znaków będziemy mieli widoczny tylko błysk flesza. Zastosowane w nich filtry powodują, że odblaskowe tablice pozostawiają swoje odbicie w jednym lub kilku miejscach na fotografii. - czytamy w Dzienniku. Do tej pory sądy pozwalały na wykorzystanie takich zdjęć w sprawie przeciwko kierowcy. "PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz